Logo

Bank Question Paper

General Awareness

Model Paper -1

 

 

1.

Which of the following was the reason owing to which public unrest broke out in Pakistan and an Emergency was declared a few months back ? 

1. Sudden death of former Prime Minister Benazir Bhutto.

2. Announcement of General Elections.

3. Appointment of a new Chief of Army in place of Gen. Pervez Musharraf who was very popular leader there.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) All 1, 2 and 3

(E) None of these

2.

India, Brazil and South Africa made a forum in 2003 which is playing a very  significant role in dealing with the issues of common interest of all the three in general and their foreign policies in particular. What is the name of the forum ? (The Second Summit of the forum was organized in October 2007 in Pretoria)

(A) SAGU

(B) BRIC

(C) G-20

(D) IBSA

(E) None of these

3.

Read the following three statements carefully and answer the question asked

immediately after that—

1. Hu Jintao has been reelected the General Secretary of the ruling CPC for the

second term till 2012.

2. Vice President of the country Zeng Quinghing was removed from the powerful

Central Committee of the party.

3. Country is now likely to proceed on a new agenda of progress and development as Jintao is a man of modern and scientific outlook.

All these three statements are about the political development in the country known as—

(A) South Korea

(B) North Korea

(C) Singapore

(D) China

(E) Thailand

4.

The mid term review of the Monetary and Credit Policy of the RBI (for 2007-08) took place in January 2008. Which of the following is true about the same ?

1. CRR hiked by 0.5 per cent to make it 7.5% w.e.f. 10th February, 2008.

2. GDP growth outlook at 8.5% for 2007-08.

3. Call and put options are now allowed in imports and exports.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 2 and 3

(E) None of these

5.

An International Organization with Robert B. Zoellick as its President sanctioned a

loan of US$ 944 million to India so that it can strengthen its rural finance system,

vocational training and improve its water management projects. Which of the following is the name of that organization ?

(A) International Monetary Fund

(B) Asian Development Bank

(C) UNESCO

(D) World Bank

(E) None of these

6.

As per the news which appeared in some newspapers/magazines the police with the help of some NGOs rescued some children who had been forced in child labour illegally. Such children are protected under which of the following acts in India ?

1. Juvenile Justice Act.

2. Child Labour Act.

3. Immoral Trafficking Act.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) All 1, 2 and 3

(E) None of these

7.

As per the news published in the media, India, China and some other countries are trying to grapple with money flooding the economy from a record trade surplus, and swelling of foreign exchange reserves of the country. Why do the Central Banks of such countries have to make special efforts to check the flooding of money and foreign exchange in economy whereas for an ordinary man more money means richness and prosperity ?

1. It generates artificial inflation in economy.

2. It makes the Govt. of that country to revaluate its currency.

3. It creates a situation where rate of interest on loans and advances starts coming down sharply.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) All 1, 2 and 3

(D) Both 1 and 3

(E) None of these

8.

The Govt. of India recently established a fund known as National Investment Fund

(NIF). Which of the following statement(s) is/are true in this regard ?

 

1. This fund is generated through the money received from the sale of equity in State run companies.

2. The fund will help in revival of sick units of the public sector companies of the

Govt. of India.

3. The money deposited in the fund will be used for social welfare schemes.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) All 1, 2 and 3

(E) None of these

9.

The Govt. of India is making special efforts to help the farmer community in the country as they are in distress and demand special attention from all of us. Which of the following is correct in this regard ?

1. Govt. of India has announced a substantial hike in minimum support price of wheat for Rabi season.

2. A relief package is announced for the Sugar Industry.

3. All farmers are being given a cash assistance of Rs. 5 lakhs to make them comfortable financially.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Both 1 and 2

(D) Only 3

(E) None of these

10.

Which of the following taxes is collected by the Govt. on sale of goods and services in the country ?

(A) NAT

(B) GET

(C) SAT

(D) VAT

(E) None of these

11.

The N. D. Kumaraswamy Govt. came into minority in Karnataka because one segment of the coalition government withdrew its support from it in October 2007.Which of the following was that segment ?

(A) SP

(B) Congress

(C) BSP

(D) Telugu Desam

(E) None of these

12.

The newly elected President of which of the following countries took over the charge from her husband who was the President of the country immediately prior to the general presidential elections there ?

(A) Pakistan

(B) Sri Lanka

(C) Romania

(D) Peru

(E) Argentina

13.

The latest European Union Summit took place in which of the following cities in

October 2007 ?

(A) Brussels

(B) Paris

(C) Luxembourg

(D) Lisbon

(E) None of these

14.

The UN Climate change Conference 2007 was organized in which of the following

places ?

(A) Manila

(B) London

(C) Brussels

(D) Lisbon

(E) Bali

15.

India ranks 128 in the recently published Human Development Index (HDI). The

index measures which of the following to decide the rank of a country ?

1. Life expectancy

2. Literacy and Education

3. Forex reserves as a percentage of total GDP

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Both 1 and 2

(D) All 1, 2 and 3

(E) None of these

16.

Kevin Rudd recently took over as the Prime Minister of Australia from John Howard. Which of the following policies of John Howard went wrong and against him who otherwise was holding the post since last four terms of four years each ?

1. Refusal to ratify Kyoto protocol

2. Policy of hiring and firing workers any time

3. Support to non-democratic govt. in some countries

(A) Only 1

(B) Both 1 and 2

(C) Only 3

(D) Only 2

(E) All 1, 2 and 3

17.

Many a time we read a term ‘PPP’ in financial newspapers. What is the full form of the same as used in financial world ?

(A) Public Per Capita Power

(B) Per Capita Potential Purchases

(C) Purchasing Power Parity

(D) Present Purchasing Power

(E) None of these

18.

‘Cryogenic Engines’ are being developed indigenously by an Indian organization.

These engines are normally used for which of the following purposes ?

(A) Used for space programme

(B) Used for generating nuclear power

(C) Used by Railways as they are very fast and fuel efficient

(D) Used in fighter planes

(E) None of these

19.

The UN has revealed that the emergency phase is now over in Chernobyl where a disastrous accident had taken place in 1986. The affected people there will now be treated as normal and not as victims. What had happened in Chernobyl in 1986 ?

(A) A train accident in which about 1000 people had died

(B) A bomb blast in which around 500 people died and 5000 were injured

(C) A nuclear plant exploded and the entire city became a radioactive zone

(D) A powerful earthquake rocked the entire city leaving thousands dead and several thousands injured

(E) None of these

20.

Who amongst the following is the Chairman of the 13th Finance Commission constituted recently ?

(A) Vijay Kelkar

(B) B. K. Chaturvedi

(C) K. V. Kamath

(D) A. K. Purwar

(E) None of these

21.

Many a time we read in newspapers about the “Doha Round” of talks. It was related with the talks of which of the following organizations ?

(A) European Union

(B) World Trade Organization (WTO)

(C) International Atomic Energy Agencies (IAEA)

(D) G-8 talks

(E) None of these

22.

Dinar is the currency of which of the following countries ?

(A) Sudan

(B) Myanmar

(C) Afghanistan

(D) Pakistan

(E) None of these

23.

The former President of Mozambique Joaquim Chissano was honoured by the first ever international prize to an African leader, the prestigious “Mo Ibrahim Leadership Prize”. The Prize was given to him in 2007 October. What was the contribution of Chissano owing to which he was selected for the same ?

(Pick up the correct statement)

1. He was instrumental in bringing peace, reconciliation, stable democracy and economic progress to Mozambique.

2. He played a crucial role in diffusing tension between Iran and IAEA over the issue of Iran’s nuclear facilities.

3. He played a crucial role in diffusing conflict between India and some western countries over the issue of subsidy to agriculture in WTO conference held in 2007.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 and 2

(E) All 1, 2 and 3

24.

Who amongst the following Indian leaders became the second World Leader to

receive the British Royal Society’s prestigious King Charles II Medal ?

(Given in October 2007)

(A) Dr. Manmohan Singh

(B) Mrs. Sonia Gandhi

(C) Dr. A. P. J. Abdul Kalam

(D) Dr. M. S. Swaminathan

(E) None of these
25.

The “Outstanding Business Leader Award–2007” was given to whom amongst the

following in October 2007 ?

(A) Lakshmi Mittal

(B) Sunil Bharti Mittal

(C) Rahul Bajaj

(D) Kumar Mangalam Birla

(E) None of these

26.

The Doing Business Report, an international publication, is published every year by which of the following organization(s) ?

1. World Bank

 

2. WTO

3. Reserve Bank of India

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 and 2

(E) All 1, 2 and 3

27.

The fourth Military World Games–2007 were organized in which of the following

places in India ?

(A) New Delhi

(B) Hyderabad

(C) Jaipur

(D) Bangalore

(E) Cochin

28.

The 47th Open National Athletic Championship 2007 was organized in which of the following places ?

(A) Jamshedpur

(B) New Delhi

(C) Lucknow

(D) Bangalore

(E) None of these

29.

Who amongst the following is not a famous Lawn tennis player ?

(A) Roger Federer

(B) Leander Paes

(C) Svetlana Kuznetsova

(D) Justin Henin

(E) Kimi Raikkonen

30.

Lot of discussion is going on these days on the issue of ‘Participatory Note’ (P Notes) used in financial sector/money market. What is Participatory Note ?

[Pick up the correct statement(s)]

1. It is nothing but another name of the banking operation by which banks exchange Indian Rupees into US Dollars without depositing a single rupee in the account of the party who are NRIs. The entire operation is carried out by the banks solely on the basis of the credit and goodwill of the NRI party.

2. It is an offshore derivative instrument used by overseas buyers/investors who buy shares of Indian companies listed in Indian Stock Exchange anonymously.

3. It is nothing but a type of undertaking given to the banks that they should

continue investing money in stock markets on behalf of the NRIs and in case the

market crashes NRI’s will make the losses good without delay.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 and 2

(E) All 1, 2 and 3

31.

As we all see every now and then many countries are in the race of launching space shuttles or rockets or satellites. What exactly are the benefits of space programmes which otherwise are very costly affairs for the countries ?

1. It is nothing but a fun to have a visit to space. It has no real benefit as such.

2. Humanity can be served/benefited by getting data on weather, disaster alerts

and/or resource centres connected through satellites.

3. Since earth is no longer a place to live we have to find out a place where in the

next few years we can shift and survive. Such programmes help us in all this.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 and 2

(E) None of these

32.

As we all see oil prices have a special place in economic folklore. Almost all

countries keep an eagle eye on the oil prices in the international market. Why is oil so important for the countries and their economies to survive ?

[Pick up the correct statement(s)]

1. Two nastiest global recessions of the recent decades were preceded by huge and sudden rises in prices of oil, first in 1973 and then in 1979. Leaders are scared of their repetition.

2. What makes oil so special is that it is a uniquely dense and portable form of

energy. It is not easy to switch to alternatives very quickly, hence any disruptions

to supply are damaging for economies.

3. Oil exporting countries are most powerful and violent nations. Countries do not

want to invite trouble with them.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 and 2

(E) All 1, 2 and 3

33.

33. Which of the following is the name of Tata’s small car launched recently ?

(A) Micro

(B) Sapna

(C) Nano

(D) Lakhtakia

(E) None of these

34.

The House of Representatives of USA recently approved a US$ 50 billion War

Funding Bill. If passed it would require President Bush to start withdrawing troops

from—

(A) Iraq

(B) Pakistan

(C) Sudan

(D) China          

(E) South Africa

35.

The public protest on which of the following issues recently brought the whole of the France to a near standstill for the second time in a month ?

1. Irregularities in Presidential elections held in 2007.

2. President Sarkozy’s plan to reform public sector pensions.

3. France’s support to USA on Iraq’s rebuilding

(A) Only 1

(B) Only 3

(C) Only 2

(D) Both 1 and 3

(E) None of these

36.  Who amongst the following was adjudged as Miss Earth-Air 2007 ?

(A) Pooja Chitgopekar

(B) Pooja Gupta

(C) Amruta Patki

(D) Sarah Jane Dias

(E) None of these

37. As per the news which appeared in newspapers/magazines thousands of civilians

have to flee the fighting in North Kivu province as there is a war going on between the army of the country and rebels of General Laurent Nkunda. This is the story of which of the following countries ?

(A) Congo

(B) Sudan

(C) Mozambique

(D) Argentina

(E) None of these

 38. About 20,000 students demonstrated against plans to President Hugo Chavez to

change the constitution of the country. Chavez is the President of—

(A) Sudan

(B) Congo

(C) Venezuela

 (D) Poland

(E) None of these

 39. Govt. of India recently announced its action plan on Sachchar Committee Report.

What actions are being taken on the report ?

1. Govt. to bear all expenses of poor students who get into top institutions on merit basis.

2. Revision of Madarsa Modernization programme.

3. Special Rural Employment Guarantee Scheme for minority population.

(A) Only 1 is correct

(B) Only 2 is correct

(C) Both 1 and 2 are correct

(D) Only 3 is correct

(E) All 1, 2 and 3 are correct

 40. As we read in the newspapers the 123 Agreement with USA will have strategic

implications on India. Which of the following is/are these implications ?

1. India will get recognition as a state with advanced nuclear technology.

2. The deal will not be offered to Pakistan.

3. India will be free to develop nuclear weapon for its military purposes.

(A) Only 1 is correct

(B) Only 2 is correct

(C) Both 1 and 2 are correct

(D) Only 3 is correct

(E) None is correct

 41. The Govt. of India recently gave its clearance to the new Agriculture scheme which will provide additional central assistance to the agri. sector. What is/are the main points of this scheme ?

1. Public Investment in agriculture sector will be banned.

2. Govt. will help state govts. to achieve the targeted growth rates in agri. sector.

3. State Govt. will get Rs. 40,000 crores to provide subsidy to agri. sector.

(A) Only 1 is correct

(B) Only 2 is correct

(C) Only 3 is correct

(D) Both 1 and 2 are correct

(E) None is correct

 42. Who amongst the following are the members of BRIC the summit of which was

organized recently ?

1. India

2. Indonesia

3. Brazil

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 and 2

(E) Both 1 and 3

 43. Abuja Declaration was in news a few months back. This is the pact signed between which of the following two nations ?

(A) India-Sudan

(B) Sudan-China

(C) India-China

(D) Nigeria-Nepal

(E) India-Nigeria

 44. USA recently decided to slap few sanctions against Iran which include ouster of

Iranian military and banking institutions from US financial system. Why did US resort to such harsh steps against Iran ?

1. Iran’s alleged support to Pakistan’s military rule.

2. Iran’s support to terrorism and nuclear programme.

3. Iran is against any financial help to Iraq as both are old enemies.

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 and 2

(E) All 1, 2 and 3

 45. As reported in the newspapers Aung San Suu Kyi has agreed to cooperate with the

military ruler of her country. She is a citizen of—

(A) Nepal

(B) Myanmar

(C) Brazil

(D) Indonesia

(E) Hong Kong

 46. India won Future Cup Twenty-20 cricket match held in October 2007 in Mumbai.

The match was played against—

(A) Pakistan

(B) England

(C) South Africa

(D) New Zealand

(E) Australia

 47. Who amongst the following is not one of the Nobel Prize Winners of 2007 ?

(A) Ms. Doris Lessing

(B) Albert Fert

(C) Roger B. Myerson

(D) Al Gore

(E) Yulia Sindzeyeva

 48. Who amongst the following won the Man Booker Prize 2007 ?

(A) K. Narayana Kurup

(B) Eric S. Maskin

(C) Mario R. Capecchi

(D) Anne Enright

(E) None of these

 49. Who amongst the following was made the Chairman/Chairperson of the National

Land Reforms Commission ?

(A) Somnath Chatterjee

(B) Manmohan Singh

(C) Smt. Sonia Gandhi

(D) Murli Deora

(E) None of these

 50. The prestigious Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for

2006 was recently conferred upon—

(A) Prof. Wangari Maathai

(B) Mr. Kevin Rudd

(C) Mr. Ratan Tata

(D) Mr. Mahmoud Abbas

(E) None of these

 

Answers

1. (B) 2. (D) 3. (D) 4. (A) 5. (D) 6. (B) 7. (A) 8. (D) 9. (C) 10. (D) 11. (E) 12. (E) 13. (D) 14. (E) 15. (C) 16. (E) 17. (C) 18. (A) 19. (C) 20. (A) 21. (B) 22. (E) 23. (A) 24. (C) 25. (B) 26. (A) 27. (B) 28. (A) 29. (E) 30. (B) 31. (B) 32. (B) 33. (C) 34. (A) 35. (C) 36. (A) 37. (A) 38. (C) 39. (B) 40. (D) 41. (D) 42. (E) 43. (E) 44. (B) 45. (B) 46. (E) 47. (E) 48. (D) 49. (B) 50. (A)